WARFARIN

Warfarin je lék užívaný za účelem snížení krevní srážlivosti. Pacienti by ho měli brát pouze na přímé doporučení lékaře.

Způsob metabolismu warfarinu je ovlivňován významně složením stravy, zejména obsahem vitamínu K ve stravě. Není nutné se zcela snažit vyloučit potraviny s vitamínem K, ale spíše je důležité jíst přibližně stále stejné složení stravy. Např. jarní sklizeň salátu a jeho konzumace ve větší míře po dobu několika dnů spolehlivě vyblokuje účinek warfarinu.

Proto doporučujeme jíst přibližně stále stejně a potravinám s vyšším obsahem vitamínu K (viz níže) se buď vyhnout nebo je užívat ve velmi malém množství.

Pokud je konzumována strava s vysokým obsahem vit. K , tak warfarin přestává účinkovat a pacient může být ohrožen na zdraví či životě. Proto je nezbytné dbát na vhodné složení stravy.

Na druhé straně řada léků má vliv na účinek warfarinu jakož i opačně warfarin působí na účinek jiných léků. Proto by každý lékař, kterého navštívíte a který vám předepisuje nějaké léky, měl vědět, že berete warfarin !!!!!

Vyšší účinek warfarinu se může projevit zvýšenou krvácivostí, nejčastěji se dělají modřiny či občasné krvácení z nosu. Takové příznaky nemusí být důvodem k přerušení léčby. Ale např. krev v moči či jiné krvácení nebo velké modřiny v kůži mohou být nebezpečné a je potřeba ihned vyhledat lékařskou pomoc!!!

Je třeba se vyhnout rizikovým sportům a jiným činnostem, při kterých může dojít k poranění a z důvodu užívání warfarinu vyššímu riziku život ohrožujícího krvácení.